Śrut bez ołowiu?

Nie samym strzelaniem człowiek żyje.
Awatar użytkownika
mazgier
Moderator

Śrut bez ołowiu?

Post autor: mazgier »

Przypomniałem sobie niedzielną rozmowę z Jackiem nt. stopów bezołowiowych - obiecałem poszukać i chodziło o to: https://en.wikipedia.org/wiki/Pewter .
Poszukałem też trochę informacji o "śrucie bezołowiowym" ("lead free airgun pellet") i okazuje się, że parę firm (np. Crosman czy H&N) takie wynalazki ma w ofercie. Z tego co znalazłem to śrut taki jest wyraźnie lżejszy i ponoć gorzej "lata" ale to ostatnie to opinia jednego z testerów poparta tylko krótką serią strzałów.
W każdym razie, gdyby rzeczywiście komuś w UE odbiło do tego stopnia żeby zakazać ołowianego śrutu to nadal mielibyśmy czym strzelać :mrgreen:
Steyr HP & TX HC
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Post autor: Grossus »

No patrząc na najbardziej odpowiedni do naszego procederu z katalogu H&N jest ten: http://www.hn-sport.de/en/products/air- ... green.html

Jeżeli już dla kogoś JSB Exact Express jest za lekki, a ma 0,51 g to co dopiero z 0,36 g dla H&N Field Target Trophy Green? Cenowo również nieciekawo, bo za 200 szt. mamy w Incorsie 29 PLN http://sklep.incorsa.pl/product,307,7062.html , a na allegro znalazłem za 28 PLN

Co do Crosmana to chyba ten http://www.crosman.com/gear/ammo/LF177SP. Jednak jest to szpic i ma masę 4,0gr czyli 0.26g. Do kupienia na razie chyba nigdzie u nas w kraju.

Osobiście mi się ołów nie podoba i chętnie bym się przesiadł na coś innego. Jednak na razie jest z tym ciężko, a w zasadzie za lekko, bo za lekkie śruty. Nie zmienia to faktu, że chętnie bym sobie takiego H&N po testował. :-)
Bo ja myślałem, że "Miś" to film fabularny, a to jest dokument.
maximus

Post autor: maximus »

A czemu ci się ołów nie podoba?
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Z wikipedii:
Sole i tlenki tego pierwiastka są trucizną kumulującą się w organizmie. Toksyczne skutki działania ołowiu na organizm ludzki określa się nazwą ołowica. Zaabsorbowane związki ołowiu przenikają do krwiobiegu, gdzie ołów wbudowuje się do czerwonych krwinek – średni czas przebywania wynosi 30 dni. Stąd 25-40% jego zawartości przenika do tkanek miękkich, około 15% do kości, a pozostała ilość jest wydalana. Czas przybywania w tkankach miękkich wynosi około 30 dni, a w kościach 40-90 lat u dorosłego człowieka. W kościach kumulowany jest w postaci związków koloidalnych i krystalicznych, może być z nich uwalniany pod wpływem zaburzeń metabolicznych lub stresu. Ołów silnie wiąże się z wieloma biopolimerami, takimi jak: białka, enzymy, RNA, DNA. w ten sposób ulega zaburzeniu wiele przemian metabolicznych. Skutkami toksyczności są: zaburzenia tworzenia krwi, nadciśnienie tętnicze, neuropatia, a także uszkodzenia mózgu.
Udowodniono wchłanianie ołowiu przez skórę. Alkilowe związki ołowiu łatwiej wchłaniają się przez skórę niż nieorganiczne związki ołowiu.
Sam ołów jest substancją toksyczną. Po wprowadzeniu go do organizmu pojawia się znużenie, zmęczenie, porażenie mięśni, szara obwódka wokół zębów, kolka ołowicza. Jednocześnie występuje białkomocz, krwiomocz oraz zaburzenia mózgowe. Leczenie jest głównie szpitalne i polega na podawaniu odtrutek i wysokich dawek witaminy B1 i B12. Jednak najważniejsze znaczenie ma odpowiednia higiena pracy i właściwe odżywianie.
Oczywiście nie jemy tergo, ale pozostaje w środowisku. Strzelam w różnych miejscach, np u babci na ogródku i nie chcę w marchewce mieć ołowiu. Kupiłem kulochwyt i jakoś sobie daję radę, jednak wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy. W niektórych krajach np. zabroniono strzelania ze śrutu stalowego do ptactwa w pobliżu zbiorników wodnych. Nie jestem jakimś wojującym zielonym ekooszołomem, ale ołów zbyt fajny nie jest i jakby pojawił się dobry i zarazem tani zamiennik to byłbym zainteresowany.
maximus

Myślę że demonizujesz. Patrz, w niektórych krajach nie można strzelać do ptactwa w pobliżu zbiorników wodnych. Ciekawe czy wędkarze ciężarki z kamieni sobie robią.Jak to mówią , nadgorliwość gorsza od faszyzmu. A przykładów jest setki. Kiedyś na każdym dachu był eternit a nasze babki żyją po 80-90 lat do tego w czasie wojny głodowali nie jedli witamin. Dziś eternit się usuwa pięć porcji witamin dziennie a ludzie słabi jak niemowlaki i padają jak muchy na nowotwory.
Awatar użytkownika
mahonxx
Moderator

Post autor: mahonxx »

Myślę że w kontekście naszej pasji dalsze dywagację na ten temat nie powinny mieć miejsca.
Ślimaki blokują S11, Zielonkę zalało bo nie ma zgody na meliorację rzeki, ostatnio na ul. Meteorytowej jadąc samochodem spotkałem trzy daniele, a dziki o 22 to widzę co trzy dni! Mamy chronić naturę, a kto ochroni nas?. Chyba że będę żył w drewnianej chacie, wygrzebywał sobie korzonki kopytkiem z ziemi itd. i leczył się u znachora.
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Awatar użytkownika
hugo

Post autor: hugo »

taniego i dobrego zamiennika dla ołowiu to raczej nie będzie. Ołów ma 2 wielkie zalety: jest ciężki i miękki, a jednocześnie w miarę tani.
Walther Hunter + Burris Timberline, Colt Army 1860, Hawken .45, Tryon Creedmoor .45
Awatar użytkownika
Grossus
Moderator

Nie chcę demonizować, po prostu badania mówią, że ołów nie jest do końca fajny. Strzelać będę z niego dalej, więc luz. ;-) Jedynie powinniśmy mieć świadomość, że jak ekooszołomy dalej będą się panoszyć to możemy dostać rykoszetem.
maximus

Badania mówią że masło jest fe a ja lubię i tyle. A eko oszołomów mam w pompie. Nie chcą ołowiu niech nie strzelają i nie będę ustępował nawet na milimetr.
Awatar użytkownika
mahonxx
Moderator

Post autor: mahonxx »

No właśnie, jak będziemy takie problemy podnosić to tak może być!
Postrzelał bym z czegoś, np. z 88.
Awatar użytkownika
pawelw

Post autor: pawelw »

Nie chcę demonizować, po prostu badania mówią, że ołów nie jest do końca fajny. Strzelać będę z niego dalej, więc luz
Ciekawe jak długo nam pozwolą. W USA od 1.1.2014 nie wolno będzie używać ołowianego śrutu. Już dziś JSB klepie dla nich śrut cynkowy. Ta 'moda' przyjdzie także do Europy a więc i do nas.
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
ODPOWIEDZ