Air Arms S400F classic
- cantchoose
Używki są blisko ceny nowych zazwyczaj jak są po tuningu. Jeśli trafisz dobrze to za cenę nieco poniżej nówki dostajesz karabin wyższej klasy. Co do butli, ja startowałem z butlą 4l 200 bar. Teraz jest na sprzedaż bo mam większą, ale taka butla starczyła na jakieś 6-7 ładowań zimą (ładowanie do 190 bar). Biorąc pod uwagę że zastanawiasz się nad nówką, nie będziesz miał regulatora więc zakres ciśnień ze stabilną prędkością w s400 to maks około 160 bar, więc tych ładowań wychodzi więcej. Mi taka butla starczyła na dwa weekendy, ale strzelamy we dwójkę i to dużo dlatego cieszyłem się z większej butli :) I taką czwórkę możesz spokojnie włożyć do plecaka i nie ciąży aż tak. Minusem zdecydwanie różnica w ładowaniach, tutaj latem w porywach do kilkunastu do 160 bar, w przypadku butli 300 barowej masz tych ładowań prawie trzy razy więcej.
Steyr LG110+SS10x42MD // "pięknie słońce świeciło tylko deszcz wiał.."
Eh nowe odpowiedzi tworzą nowe pytania
Rozumiem, że regulator to większy kop, ale zapewne większa cena.
Ile strzałów stabilnych jest z takiego AA s400 i ile doładowań jest z butli 4 l 300/450 ?
Powoli rozjaśniacie mi nomenklaturę PCP. Temat był jeszcze niedawno dla mnie jak pismo inków, ale dzięki Waszej pomocy widzę światełko w tunelu wiedzy.
Ile strzałów stabilnych jest z takiego AA s400 i ile doładowań jest z butli 4 l 300/450 ?
Powoli rozjaśniacie mi nomenklaturę PCP. Temat był jeszcze niedawno dla mnie jak pismo inków, ale dzięki Waszej pomocy widzę światełko w tunelu wiedzy.
- cantchoose
Regulator to nie większy kop. Regulator odpowiada za ciśnienie wychodzące z kartusza. Ustawiając go np. na 100 bar masz pewność że dopóki masz większe ciśnienie w kartuszu to powietrze popychające śrut zawsze będzie mieć takie same ciśnienie. Przenosi się to też na więcej strzałów z jednego kartusza. Z s400 bez regulatora musisz liczyć że stabilne strzały zaczynają się od 160 bar do około 100. Wtedy jest plus minus 50 strzałów. Z regulatorem i poprawką specjalisty(odchudzony zbijak i nowa sprężyna) u mnie wychodzi od 200 bar do ~90 bar 105 strzałów stabilnych i jeszcze z 5 o podobnej prędkości. Jeśli chodzi o obliczenie ilości ładowań, to na przykład tu: http://sye.dk/airgun/
@mazgier
jak to częstszych? Regulator kupujesz raz, jak masz możliwość żeby Ci go zamontował ktoś kto się na tym zna i poprawi co potrzebne to robisz to raz. Ewentualnie za parę lat wymieniasz sprężynę zbijaka. Chyba że o czymś zapominam ? :(
edit:
Zapomniałem dodać, w s400 zwykłym też możesz doładować ciśnienie w kartuszu do 200 bar, ale dopóki ciśnienie nie spadnie do 160, będziesz miał paradoksalnie mniejszą prędkość wylotową śrutu, co za tym idzie nie trafisz tam gdzie chcesz tylko niżej :) bez regulatora charakterystyka to taka "górka", może któryś kolega podeśle jak ma to zobaczysz.
@mazgier
jak to częstszych? Regulator kupujesz raz, jak masz możliwość żeby Ci go zamontował ktoś kto się na tym zna i poprawi co potrzebne to robisz to raz. Ewentualnie za parę lat wymieniasz sprężynę zbijaka. Chyba że o czymś zapominam ? :(
edit:
Zapomniałem dodać, w s400 zwykłym też możesz doładować ciśnienie w kartuszu do 200 bar, ale dopóki ciśnienie nie spadnie do 160, będziesz miał paradoksalnie mniejszą prędkość wylotową śrutu, co za tym idzie nie trafisz tam gdzie chcesz tylko niżej :) bez regulatora charakterystyka to taka "górka", może któryś kolega podeśle jak ma to zobaczysz.
Steyr LG110+SS10x42MD // "pięknie słońce świeciło tylko deszcz wiał.."
Może warto sprawdzić i ew. jeszcze ponegocjować:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=112 ... a589ca3d39
Ja przed kilku laty za nowy Falcon do s400 płaciłem chyba 270,-
Butle 6l używane chodzą zwykle po ok. 450,- . Ta ma jakąś nietypową pojemność 6,7l - trzeba sprawdzić co to.
A.
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=112 ... a589ca3d39
Ja przed kilku laty za nowy Falcon do s400 płaciłem chyba 270,-
Butle 6l używane chodzą zwykle po ok. 450,- . Ta ma jakąś nietypową pojemność 6,7l - trzeba sprawdzić co to.
A.
- bambus0134
Regulator mam zamontowany w BT 65 ale kaliber to 5,5 i różnica prędkości śrutu wynosi i mnie +- 2 m . Nawet jak dobiłem kartusz do 250 atmosfer .
U mnie ten regulator w BT 65 spisuje się rewelacyjnie i chcę zlecić zamontowanie do AA 410.
Montował mi go dagi 40 i do AA obiecał też mi go zamontować i wyregulować sprzęt .
Ale to dopiero po nowym roku , regulator i przedni korek z manometrem portem ładowania takim jak w hatsanie też będzie mi montował dagi 40 .
Będzie spokój i pełna kontrola ciśnienia w kartuszu , jak odbiorę sprzęt poprawiony to przedstawie kilka fotek jak to wygląda i jak strzela .
Tu jest fajna obli czarka http://heksan.umcs.lublin.pl/obliczarka/index.php
U mnie ten regulator w BT 65 spisuje się rewelacyjnie i chcę zlecić zamontowanie do AA 410.
Montował mi go dagi 40 i do AA obiecał też mi go zamontować i wyregulować sprzęt .
Ale to dopiero po nowym roku , regulator i przedni korek z manometrem portem ładowania takim jak w hatsanie też będzie mi montował dagi 40 .
Będzie spokój i pełna kontrola ciśnienia w kartuszu , jak odbiorę sprzęt poprawiony to przedstawie kilka fotek jak to wygląda i jak strzela .
Tu jest fajna obli czarka http://heksan.umcs.lublin.pl/obliczarka/index.php
- Wiecho1967
Tutaj masz nowy karabinek z gwarancją:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=130 ... eb#1307139
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=130 ... eb#1307139
"ONLY THE DEAD HAVE BEEN THE END OF WAR"
- cantchoose
Reasumując, zauważam, że wielu z Was ma PCP i sprężynki chyba 50/50. Myślę, że preferencje podyktowane są wieloma względami od finansowych do nostalgicznych.
Ja niestety walczę w sobie z względami finansowymi. PCP to piękne i wygodne sprzęty ale rozbudowany park techniczny powiększa zera do rachunku. Mam okazję kupić AAs400f w cenie 1700 zł jednak to golas do którego muszę doliczyć jakieś 1000 zł na akcesoria.
I tu rodzi się pytanie na ile PCP ma przewagę nad sprężynką ?
W większości przypadków jakie widziałem każdy ładuje i tak ręcznie, więc wykonuje podobne ruchy jak przy sprężynce.
Co tak naprawdę skłania wielu użytkowników ku PCP ?
Gdyby udało się kupić sprężynkę za te wspomniane 1700 w idealnym stanie to czy nie byłby to lepszy wybór ?
Wiem wiem, powiecie zaraz, że stara maruda jestem ale czy Wy nie staliście kiedyś przed tym wyborem ?
Mam jeszcze takie pytanie czy na strzelaniach weekendowych lub zawodach naszych czy innych jest możliwość za drobną opłatą podłączenia się i zassania powietrza do swojej PCP ?
Chodzi o to, że do czasu zbudowania kolejnej fortuny finansowej i zakupu własnej butli mógłbym jakoś funkcjonować na strzelaniach z własnym PCP.
Ja niestety walczę w sobie z względami finansowymi. PCP to piękne i wygodne sprzęty ale rozbudowany park techniczny powiększa zera do rachunku. Mam okazję kupić AAs400f w cenie 1700 zł jednak to golas do którego muszę doliczyć jakieś 1000 zł na akcesoria.
I tu rodzi się pytanie na ile PCP ma przewagę nad sprężynką ?
W większości przypadków jakie widziałem każdy ładuje i tak ręcznie, więc wykonuje podobne ruchy jak przy sprężynce.
Co tak naprawdę skłania wielu użytkowników ku PCP ?
Gdyby udało się kupić sprężynkę za te wspomniane 1700 w idealnym stanie to czy nie byłby to lepszy wybór ?
Wiem wiem, powiecie zaraz, że stara maruda jestem ale czy Wy nie staliście kiedyś przed tym wyborem ?
Mam jeszcze takie pytanie czy na strzelaniach weekendowych lub zawodach naszych czy innych jest możliwość za drobną opłatą podłączenia się i zassania powietrza do swojej PCP ?
Chodzi o to, że do czasu zbudowania kolejnej fortuny finansowej i zakupu własnej butli mógłbym jakoś funkcjonować na strzelaniach z własnym PCP.
Powietrze jak narazie jest za darmo
i zawsze sobie pomagamy więc z tym nie ma problemu.
Powtórzę jak mantrę któryś raz już musisz poczuć że chcesz PCP lub sprężynę .
No i jeszcze jedno jeśli trafienie sprawia ci przyjemność to PCP jeśli wolisz mniej przyjemności to sprężyna.A rozkład sił to raczej 70/30 w całej Polsce
Powtórzę jak mantrę któryś raz już musisz poczuć że chcesz PCP lub sprężynę .
No i jeszcze jedno jeśli trafienie sprawia ci przyjemność to PCP jeśli wolisz mniej przyjemności to sprężyna.A rozkład sił to raczej 70/30 w całej Polsce
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Raczej zależy mi na trafianiu jak chyba większości z nas bo w tym jest idea. 
Rekreacyjnie to mógłbym strzelać z procy ale i to trzeba umieć aby trafić
Wiem, że powietrze jest za darmo ale nie to, które ktoś odpłatnie nabił do swojej butli a nie zamierzam być pasożytem. Chce po prostu przetrwać do czasu kiedy zakupie własną cysternę.
Klaruje się wiele rzeczy dzięki Waszej cierpliwości, za co dziękuję.
Rekreacyjnie to mógłbym strzelać z procy ale i to trzeba umieć aby trafić
Wiem, że powietrze jest za darmo ale nie to, które ktoś odpłatnie nabił do swojej butli a nie zamierzam być pasożytem. Chce po prostu przetrwać do czasu kiedy zakupie własną cysternę.
Klaruje się wiele rzeczy dzięki Waszej cierpliwości, za co dziękuję.